Română (România)English (United Kingdom)Italian - ItalyFrench (Fr)Nederlands - nl-NL

Facebook

Vizitatori

434986
AstaziAstazi214
IeriIeri349
Saptamana aceastaSaptamana aceasta214
Luna aceastaLuna aceasta7743
TotalTotal434986
23.20.120.3
?
?
UNKNOWN
Vizitatori 52

This page uses the IP-to-Country Database provided by WebHosting.Info (http://www.webhosting.info), available from http://ip-to-country.webhosting.info

Medicul veterinar despre Ciobănescul Românesc Carpatin PDF Imprimare Email
Evaluare utilizator: / 12
Cel mai slabCel mai bun 

Medicul veterinar despre Ciobănescul Românesc Carpatin
Editia: 218 (1089) din 2008-09-15
Autor: Dr. Andrei Timen

romanian carpathian shepherd dog

Medicul veterinar despre Ciobănescul Românesc Carpatin

Cei care doresc să crească un Ciobănesc Românesc Carpatin trebuie să cunoască anumite aspecte legate de creşterea şi îngrijirea acestuia. Fiind o rasă rustică, ciobănescul carpatin nu necesită măsuri de îngrijire deosebite.

Ca orice câine, în prima perioadă a vieţii, puii de carpatin trebuie să respecte programul de vaccinare şi deparazitare. După vârsta de 3 luni în general aportul de calciu din hrană nu este suficient pentru o dezvoltare armonioasă a scheletului. Acesta este momentul în care, la indicaţia medicului veterinar, trebuie să adăugăm în alimentaţie suplimente de calciu şi fosfor. În general, cei care cresc pentru prima dată un câine din această rasă, consideră greşit că administrând în hrana zilnică lapte, necesarul de calciu este complet asigurat. Fiind vorba de câini cu talie medie spre mare, cu greutate corporală destul de ridicată şi dezvoltare rapidă, este greu de asigurat aportul de microelemente doar din hrana zilnică. În plus, această rasă nu este pretenţioasă din punct de vedere al hrănirii. Carpatinul acceptă cu bucurie atât hrana specială pentru câini, din comerţ, cât şi mâncarea gătită.
Cele mai multe probleme ale exemplarelor rasei nu sunt urmarea unor defecte genetice, ci a nerespectării regulilor de hrănire şi îngrijire în perioadele incipiente ale vieţii.
Mişcarea este de asemenea foarte importantă pentru o dezvoltare armonioasă a scheletului. Lipsa mişcării poate genera defecte de aplomb, dezvoltări insuficiente ale maselor musculare, etc.
Întotdeauna când deveniţi proprietarul unui Ciobănesc Românesc Carpatin veţi avea un prieten fidel pe viaţă. Acest câine dârz, neînfricat şi deosebit de loial familiei îşi îndeplineşte perfect rolul de paznic al proprietăţii, dar şi acela de companion pentru cei apropiaţi.
Dintre cele trei rase naţionale de Ciobăneşti Româneşti, Carpatinul necesită poate cele mai puţine măsuri de îngrijire, dar în schimb oferă o prietenie deosebită.

Dr. Andrei Timen
Doctor în Medicină Veterinară