Ciobănescul Românesc Carpatin o soluție eficientă de pază  a turmelor de animale

 

În cadrul proiectelor ” Life Connect Carpathians și Facilitarea coexistenței omului cu carnivorele mari în Carpații de Sud – Vest”, derulate de către Fauna & Flora Internalional în colaborare cu Carpatin Club România, rasa de câini Ciobănesc Românesc Carpatin este utilizată și promovată în vederea reducerii pagubelor cauzate de către carnivorele mari șeptelului de animale domestice.

Din anul 2016 până în prezent, activitatea echipei proiectelor  nu s-a rezumat doar la achiziționarea cățeilor și donarea către ciobani, fiind derulate mai multe activități pentru a putea demonstra eficiența câinilor în reducerea conflictelor omului / animalele sălbatice (lup, urs, râs), iar acestea sunt:

  • Întâlniri cu crescătorii de animale domestice de pe raza comunelor care au corespuns cu ariile proiectelor, în colaborare cu Primăriile, și Carpatin Club România. Aceaste întâlniri având drept scop conștientizarea crescătorilor de animale cu privire la modul de evaluare/ constatare a pagubelor și a pașilor de urmat pentru despăgubiri, precum și despre metodele eficiente de prevenire / reducere a pagubelor cauzate de carnivorele mari ( Ciobănescul Românesc Carpatin o soluție eficientă de pază a șeptelului de animale domestice).

 

 

 

              Întâlnire cu crescătorii de animale din comuna Jina, Jud. Sibiu

 

Întâlnire cu crescătorii de animale din comuna Orăștioara de Sus, Jud. Hunedoara

 

 

 

                   Întâlnire cu crescătorii de animale din comuna Petriș, Jud. Arad

 

  • Asigurarea de hrană și tratamente veterinare în primul an după donarea câinilor la ciobani;

 

 

  • Monitorizarea / verificarea periodică a modului de creștere / socializare și a stării de sănătate a cățeilor (cel puțin o data pe lună);

 

 

 

 

 

  • Monitorizarea comportamentului câinilor alături de turme prin intermediul unor fișe specifice în care se notează date ce pot fi cuantificate pentru a evalua eficiența câinilor;

 

  • Îndrumarea și participarea alături de ciobani la expoziții canine, în vederea arbitrării câinilor primiți prin proiecte și angrenarea acestora într-un circuit chinologic. Ca urmare în acest sens,ciobanii au participat cu câinii lor, la expoziții canine organizate de către ACHR ( Sibiu, Tg. Mureș); in data de 08.08.2019 în cadrul CAC Hunedoara Dog Show, a fost organizată la inițiativa noastră împreună cu Asociația Chinologică a Câinilor de Rasă a Județului Hunedoara și  Carpatin Club România o expoziție de club, unde ciobanii au participat cu cei mai mulți câini atât la CAC cât și la expoziția de club. Menționez faptul că toți câinii acordați crescătorilor de animale domestice prin proiectele derulate de Fauna & Flora Internașional dețin pedigree eliberate de Cartea de Origine Română.

 

 

Campionatul Național al Ciobăneștilor Românești Sibiu (16.04.2018)

 

 

Expozițe de Club Carpatin România / Examen de Selecție Sibiu (26.05.2018)

 

   Expozițe de Club Carpatin România în cadrul Dracula Dog Show Târgu Mureș (15.09.2018)

 

Expozițe de Club Carpatin România în cadrul CAC Hunedoara Dog Show (Simeria 08.08.2019)

Sunt ciobani care și-au făcut canise și au obținut sufixe de canisă, dar și ciobani care sunt în curs de obținere a sufixului de canisă.

  • Deplasări alături de crescătorii de animale domestice care au primit câini prin intermediul proiectelor, la Bistrița, în cadrul Carpatin Club România, având  drept scop  inițierea și pregătirea acestora cu privire la bunele practici în creșterea, selecția și ameliorarea rasei Ciobănesc Românesc Carpatin.

  • În perioada (09 – 12.03.2018) – Vizita președintelui Carpatin Club România (Iclenzan Vasile) în cadrul gospodăriilor ciobanilor care au beneficiat de câini prin proiect. Această vizită a avut drept scop  îndrumarea ciobanilor cu privire la socializarea câinilor alături de turmele de oi, modul corect de împerechere și selecție a cățeilor care vor fi produși în etapa următoare de către ciobani pentru obținerea unor rezultate bune / eficiente în acest sens.

 

 

 

 

 

 

Ing. Popa Radu

Specialist conflicte om / animale sălbatice

Fauna & Flora Internațional

Vicepresedinte organizatoric Carpatin Club Romania

Acest continut este protejat!