Adresa: RO, Loc. Reghin, str. Pandurilor, nr.121

SUSTINEREA CIOBANESCULUI ROMANESC CARPATIN AUTENTIC

Sustinerea Ciobanescului Romanesc Carpatin autentic

            Datorita faptului ca am cunostinte despre evolutia Ciobanescului Romanesc Carpatin si deasemeni cunosc genealogia acestei rase de aproape patruzeci (40) de ani, nu voi fi de acord cu compromiterea ei. Valorile nu se discuta, ci se respecta.

            Momentul omologarii definitive a acestei rase a fost un lucru extraordinar, primit cu un entuziasm general la acea vreme (anul 2015), recunoscand si acceptand standardul atribuit rasei in unanimitate, stiut fiind faptul ca Romania nu avea nici o rasa canina aprobata de catre Federatia Chinologica Internationala. Alte tari au zeci de rase omologate.Asta spune mult si anume: cultura, caracter, civilizatie, prin care poti exprima sincer si corect onestitate, pasiune, adevar, deci calitate.Finalul fiind reusita, la altii mai mult, la noi (ca de obicei) mai putin.

            Demersul pentru omologarea acestei rase, prezentata sub denumirea de “Ciobanescul Roman”, a inceput cu pesteoptzeci (80) de ani in urma, iar din poze si descrieri este clar ca se prezenta Ciobanescul Romanesc Carpatin. Sintagma de “carpatin” este folosita inca din anii 1936-1937, prezentand in termeni clari originea si istoricul rasei, venind in sustinerea si afirmarea ei; primordial fiind, fara dubiu, tipul de caine lupoid.

            Zestrea Ciobanescului Romanesc Carpatin , ca rasa este: vigoarea, mobilitatea, dinamica in miscare, altfel nu exista, deoarece nu se putea perpetua in mod natural, fiind util muncii la care era folosit, paza si apararea,cu o disponibilitate la efort nelimitata.Structura anatomica, talia, fenotipul, s-au fixat avand la baza exprimarea caracterelor prezentate anterior.

            In acest context, atentie pentru cei care gandesc altfel (adica mare), Ciobanescul Romanesc Carpatin este puternic dar nu greoi, daca intelegeti ce inseamna asta. O sa vedeti ca “maladia”romaneasca (cu mare) “se trateaza”; lumea a inteles despre ce este vorba. Nu se poate ca toti sa fie prosti, iar niste impostori care stiu ca inseala,compromit, denigreaza, stalcesc Ciobanescul Romanesc Carpatin, vrand sa aiba dreptate. Vremurile acelea au trecut, erau in alt sistem, aici nu este locul ,s-a muncit prea mult, iar eu am fost acolo si multi altii care pastreaza linia corecta.

            La acei filozofi rafinati, atarnati in chinologie,latrai de serviciu si (mai nou) doctor in carpatin (deocamdata este numai unul), o sa le spun punctual care este problema. Care la care ne-am dat caini, cine pe cine a invatat cu posibilitatea de a arata, cum am compromis sau compromitem rasa Ciobanesc Romanesc Carpatin. La fel, de ce “carpatinul” a avut piulite in coada, de ce “carpatinul” a avut mustati, de ce “carpatinul”saliveaza (baleste), de ce “carpatinul” este tarcat, de ce “carpatinul” este olog, cum este tinut carpatinul in lant sub cerul liber sau “cerul ocupat” si sa vedem de fapt cine suntem. Este de ajuns!

            Nu se poate ca unii sa fie vechi,iar altii sa fie noi si sa inghita toate nemerniciile si minciunile unor “suparati”incurabili. Atentie din nou…aici nu sunt vechi si noi in aceasta poveste,doar cei care fac ce trebuie si nu compromit rasa sau cei care mimeaza.

            Ciobanescul Romanesc Carpatin este o stare de spirit pentru cei care au suflet pentru el, iar pentru ceilalti este o oportunitate sau o povara.

            Prin atitudinea pe care o vom avea fiecare, vom arata daca ne pasa sau cum ne pasa.

            Sanatate la toti, voi reveni cat  mai repede.

Vasile Iclenzan-ianuarie 2019

Acest continut este protejat!