WWF România spune că da. Prin vechile metode de protecție a turmelor combinate cu instrumentele moderne.

Astfel, WWF România a furnizat garduri electrice, precum și câini de pază și apărare mai multor crescători de animale din Parcul Natural Apuseni.

Acțiunea s-a derulat în lunile iulie, august și septembrie ale acestui an cu sprijinul organizației Fauna & Flora International (FFI), în cadrul proiectului LIFE EuroLargeCarnivores, finanțat de Uniunea Europeană. Într-o primă etapă, echipa proiectului s-a deplasat în zona Padiș, Munții Apuseni, pentru a identifica stânele care aveau cea mai mare nevoie de măsuri de prevenție, precum și crescătorii de animale interesați să le implementeze în mod corect.

Ulterior, la sediul Administrației Parcului Natural Apuseni (APNA) a avut loc un eveniment demonstrativ prin care crescătorilor de animale din zonă le-au fost prezentați câinii din rasa Ciobănesc Românesc Carpatin. Această rasă a fost selectată în cadrul proiectului pentru abilitățile sale excelente în paza și apărarea șeptelului, caracteristici dezvoltate de-a lungul secolelor de selecție naturală alături de crescătorii de animale români.

Prezentarea a fost realizată cu sprijinul unor reprezentanți ai Carpatin Club România și al unor fermieri care au implementat deja măsura cu succes în cadrul proiectului LIFE Connect Carpathians.

Echipa proiectului s-a deplasat apoi la stânele selectate pentru a instala sistemele de garduri electrice și pentru a furniza câte o pereche de câini din rasa Ciobănesc Românesc Carpatin.

România, spre deosebire de alte state din UE, nu și-a pierdut niciodată carnivorele mari și nici cunoștințele din bătrâni despre cum trebuie apărate turmele. În această privință, crescătorii de animale români reprezintă o resursă importantă de cunoștințe pentru alte țări din vestul Europei, care cunosc în ultimii ani o revenirea a carnivorelor mari în regiuni din care acestea dispăruseră complet. Acesta este și motivul pentru care în cadrul proiectului au fost facilitate întâlniri între fermieri din state diferite.

Citeste tot articolul.

Sursa: National Geografic Romanai

Acest continut este protejat!